Táplálásuk

Most pár lépésben nézzük át a táplálásukra vonatkozó ajánlásokat.

Annak megértése érdekében, hogy a wallabykat hogyan tápláljuk, nagy vonalakban a juhok és a lovak táplálkozásához hasonlíthatjuk a kengurukat. Tehát fű, széna, lomb és víz a táplálásuk alapja.

Friss ivóvíz állandóan álljon rendelkezésükre. Wallaby naponta átlagos vízfogyasztása 1 liter víz / állat. Ezt nyáron árnyékos, télen naposabb helyre célszerű helyezni. Méretes menedékház esetén, amely etetésre-itatásra  is alkalmas szintén helyezzünk el friss ivóvizet.

A kenguruk nem kérődzők.

A  jó minőségű széna elengedhetetlen a táplálásukhoz. Nagyon előnyös a lucerna széna etetése is. Mindkét szálastakarmányt szennyeződés mentesen kínáljuk fel állatainknak, pl erre speiálisan kialakított szénatartó felszerelésével. . Másik fő táplálékforrásuk a lomb. Nem mérgező, számukra ízletes ágas, leveles gallyakat adjunk állatainknak. Ez lehet pl fűz, nyár, nyír…

Kiegészítésként kis mennyiségű répa, csöves kukorica, és mageleséget is lehet adni az állatoknak, de valóban kis mennyiségben.

Gyártanak egyes országokban kenguru vagy Wallaby tápot is. Ezek összetételükben hasonlítanak a juh vagy lótápokhoz. Magas E-vitamin  és szelén tartalma fontos az egészségük érdekében.  E-vitaminról és szelénről ismert, hogy fontos szerepet játszanak az izomtérfogat egészséges fenntartásában.

A rostos takarmány a jó emésztéshez szükséges. A rostok a kicsi és a vastagbélben törnek utat, és serkentik a bélmozgásokat. Összességében elmondható, hogy a takarmány-alapanyagok két kategóriába sorolhatók: koncentrált takarmányok és szálastakarmányok. Az energiatartalom önmagában nem kritérium a szálastakarmány és a koncentrált takarmány közötti megkülönböztetés szempontjából. Mind a nyári, mind a téli jó minőségű friss széna szinte kötelező számukra.

 

Ágak, lomb (Fűz, rózsa, bambusz, fenyőfélék, esetleg gyümölcsfák) acetilszalicilsav-at tartalmazza. Ez az Aspirienne hatóanyaga, láz és fájdalomcsillapító hatása van.

 

Saját tapasztalatunk szerint a rózsa friss hajtásai a legkedveltebb csemegéik közé tartoznak. Hozzájutottunk szinte tüskementes, erőteljesen növő és hatalmas hajtásokat hozó vadrózsa tövekhez. Ezek hatalmas ágakat növesztenek, minimálisan tüskézettek, és gyors növekedésük miatt szinte állandóan vághatjuk állatainknak. Ajánljuk minden kenguru tartónak ültetésre.

A kenguruk, wallabyk szeretik a fűzfát, nagyon egészséges is számukra. A rágcsálható ágak szintén hozzájárulnak  az állkapocsgyulladás megelőzéséhez .

Amit még meglepő módon szeretnek, azok a fenyőfélék levelei. Borovi és Nordmant (nem éles levelű vagy lágyabb tüskéjű) fenyőféléket ajánljuk. A luc és az ezüst fenyőt nem, mivel azok levelei túl élesek, szúrósak.  Elsősorban a friss hajtásokat, de télen kényszerből a beérett ágakat is megrágják.

Télen még ajánljuk a bambusz levelek etetését is. Ezek örökzöld levelei a lombhiányos időben nagyon előnyös tulajdonságokkal bírnak magas rosttartalmuk miatt.

Az állatok szeretik a pitypangot, amely szintén nagyon alkalmas az állatok számára. A növény tartalmaz olyan anyagokat, mint például, a C-vitamin, D, E, különböző B-vitaminok, a karotinok, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, kalcium.

 

Saját tapasztalatunk szerint is a fűzfaágakat nagyon szeretik, de a legnagyobb kedvenc egyértelműen a rózsa levele és kérge. A friss fenyőhajtások, az évelő mályvacserjék levelei és télen a bambusz szintén csemegéjük.

Meglepő módon elsősorban a kecskefűz, barka ágait eszik, ezek után jön sorban a szomorú és csavart fűz keskeny leveles ágai. Ezeknek leveleit, valamint a vékony hajtások kérgét fogyasztják örömmel. Szeretik még a nyír, nyár, cseresznye leveleit, kevésbé, de alkalmanként az eperfa leveleit. Megették a kifutónál lévő bambusz levélzetét, ami kezdetben meglepett minket. Egyenlőre más faágakat nem adtunk az állományunkban lévő állatoknak. (Ha valakinek van tapasztalata más növényekkel való táplálásról, kérjük jelezze az info@wallaby.hu email címünkre, és örömmel közzétesszük azt.)

Ásványi   blokk (szarvasmarha vagy lószarvasmarha) szelénnel dúsított változat is kapható.

Ideális ásványi anyag kiegészítő még a háziállatok, sertések, baromfik, juhok részére ajánlott AP17 nevű készítmény. Széles körben kapható, elfogadható árú kálcium-foszfor alapú por, melyet az állatok takarmányára, tápjára, mageleségre, lombra szórva adunk alkalmanként. Rendszeres és számított adagolásával biztosítható a Ca és P szükséglet, valamint az igényeknek megfelelően helyes Ca:P arány. Ilyen módon megelőzhetők a csontosodási, növekedési, szaporodási és mozgásszervi zavarok,  valamint biztosítható az állomány megfelelő ellenálló képessége.

Vitamin utánpótlásra alkalom szerűen az ivóvízbe keverhető szelén tartalmú juhok részére gyártott multivitamint adagolhatjuk.

Megfelelő vitamin készítmény még pl a JoloMax vagy JoloVit nevű, itatható készítmény is.

Édesburgonya (nagy kedvenc, de határozottan nem olcsó vitaminforrás)

Sárgarépa (a béta karotin forrása).

A béta-karotin A-vitaminná alakítható. Az A-vitamin szükséges a szem megfelelő működéséhez, különösen a szemek sötétséghez való igazításához.

A béta karotin szintén antioxidáns: védi a sejteket a szervezetben a szabadgyökök ellen. Szintén szerepet játszik a fertőzések és a parazita fertőzések ellen.

Lucerna: A friss, vagy a természetesen szárított  Lucerna széna preferált.

A lucerna széna egy fehérjében gazdag rostanyag. A luzerna vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Ez egy koncentrált  tartalmú fehérjében gazdag növény, magas táp  értékkel és jó emészthetőséggel. Így a lucerna nagyon egészséges termék. A lucerna durva szerkezete optimális gasztrointesztinális aktivitást garantál.

Lehetséges kiegészítők: Cikória, Endívia, Kukorica (csöves formában), Édes burgonya (Batáta) (szeletelve).

Télen, tápanyag szűkös időben mi kis mennyiségű nyúltápot is adunk az állatoknak, keverve lapított magféleségekkel.

 

Soha ne adjon az állatoknak:

  • Káposzta féléket
  • Tölgy, bükk ágat vagy lombot
  • magas csersav, tannin tartalmú fafajok ágait, lombját (pl díó)
  • kenyeret (állcsontgyulladás miatt) csak kis mennyiségben adható
  • ne adjon olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyeknél nem biztos abban, hogy alkalmas e az állatok táplálására.