Tartásuk

A Bennett Wallaby magyaországi tartására nincs különösebb előírás. Európában is csak irányadásokat találunk. Ezek általánosságban a következők:

Minimum 300nm területet ajánlanak 5 állatból álló csapat tartására. Minden egyes plusz 10%-kal nagyobb területtel kell számolni, tehát pl 7 állatra 360nm területi minimumot ajánlunk.

Bennett kengurut szabadban kell tartani egész évben, de megfelelő menedékhelyről gondoskodni kell a szélsőséges vagy kedvezőtlen időjárás ellen, mint az eső, hó, szél, napsugárzás és a hő.  Konkrétan egy menedékházat is kell biztosítani az állatoknak. Ennek méretét 5 állat esetében minimum  10-12nm-ben ajánljuk meghatározni. A kifutóban árnyékos helyet is ki kell alakítanunk, mert hazánkban a kánikulát és a tűző nyári napsütést kevésbé tolerálják az állatok. A kifutóban természetes talaj , homokterület kell tartani, és biztosítani kell az állatoknak szénát, takarmányt, takarmány leveleket és ágakat.

A kenguru hím neve Boomer, a nőt Flyer-nek hívják. Wallaby nevében a hímet  “Buck” vagy “Boomer” néven hívják, a nőt Doe vagy Jill.  A kölyköket és a fiatal állatokat “Joey” -nak nevezik.

A kenguruk mérete fajonként eltérő, a   25 cm-es magasságtól az óriás kenguruk akár 1,80 m-es magasságáig változnak. Két dolog közös az összes kenguru fajban: a növényi táplálkozásúak és erős, hosszú  hátsó lábakkal rendelkeznek. A Macropodidae nemzetség és a Macropus nemzetség tehát görög eredetű, és a “nagy láb”-at jelent. A nagy kenguruk nappali állatok, a kisebb fajok általában éjszaka aktívak.

 

Kifutó:

Legalább 2 – legfeljebb 5 Bennett kenguru részére  legalább 200 m² rét, és kb 10-15 m² menedékház az ideális méret. A legkisebb fajok, mint a Tammar és a Parma kenguru, 150 m²-es kifutó  és 10 m²-es helység is megfelelő..
Nagyobb fajok, mint például a hegyi kenguru és az óriás kenguruk legalább 2 és legfeljebb 5 állat 300 m² rét és belső 20 m².

Tartás: nagy alapterület, komoly menedékház…

Mint minden állat esetében, mind a belső teret, mind a külső kifutót rendszeresen tisztítani kell. A rétről rendszeresen el kell távolítani a trágyát.

 

Kerítésként ideális a 1,8-2 m magas drótfonatos kerítés. A drótfonat kissé rugalmasabb a hegesztett rácsnál, kisebb sérülést okozhatnak az állatnak egy esetleges riadt nekifutáskor.  (Ennél azért kisebb, 170cm-es kerítést használunk saját kifutóinknál, ami még nem okozott problémát.)

Soha ne használjon szögesdrótot!

A kifutóban soha ne legyen mérgező cserje fa. Viszont nagyon szükséges, hogy elegendő  árnyas fa, bokor (ne tűlevelű) legyen a kifutóban, ami védelmet nyújt az időjárás viszontagságai  (tűző nap, szél, jégeső… ) ellen. A növényzet a stressz elkerülése miatt is nagyon jótékony hatású, biztonság érzetet ad az amúgy stresszre hajlamos állatoknak. A kifutóban lévő növényeket viszont meg kell védenünk az állatoktól, mert különben megrágják a kérget.

Még egy fontos szempont, amit a kerítés kialakításakor figyelembe kell vennünk, hogy meg kell akadályozni a kengurukra veszélyt jelentő állatok bejutását a kifutóba. Ez magyar viszonylatban a kutyákat, rókákat és arany sakálokat jelenti.

 

Menedékház:

Biztosítanunk kell számukra egy menedékhelyet, téli lakhelyet, amely védi az állatokat a hidegtől és a fagytól. A Bennett wallabyk, kenguruk és az azonos méretű fajok belső lakhelyének mérete ideális esetben 15 m².

Egyes vélemények szerint a Bennett kenguruk a klímánkat jól tűrik, és ha biztosítunk számukra egy három oldalról védett, fedett, szalmázott menedéket, az állatok esőtől és széltől védelmet találnak, tartásukra nem jelent veszélyt a mínusz 15-20fokos hideg.

Mi ennél kisebb zártabb menedéket ajánlunk a ki-be járás állandó lehetőségével. Gyakorlatban egy egy faház, kisebb ajtónyílással. Ablak a fény miatt ideálisabbá teszi a menedéket, és komfortosabbá a tisztán tartást. A túl nagy ablak az ugorni nagyot képes wallabyk számára veszélyes lehet. Ezeket csak kisebb  méretben és magasabbra építsük be. Nagy pánikban átugorhatnak az alacsonyan beépített nagy felületű ablaküvegen.  A ház állatbejárata egy kb 60*40cm-es nyílás legyen.  Ennek ajtajára átlátszó kennelajtót ajánlunk, ami kint tartja a hideget és bent a meleget. A helyiségben fagymentes helyen helyezzünk el itató edényt, szénaetetőt és a mag vagy táp felkínálására alkalmas etetőt. Aljzatként mi a tört szalmát használunk, ami egy kb 5 cm-es darabokra szecskázott pormentes szalma termék. Forgács nem igazán alkalmas almozásra.

Különböző irodalmak a széna alom használatát javasolják, mint legideálisabb alomanyag. Ezt mi is alkalmazzuk.

A téli hónapokban fűtő lámpa vagy más melegítő eszközre van szükségük, melyet lehetőleg termosztáttal kombináljunk. (Mi az infrafűtést használjuk a kenguru csapatunk téli temperálásához.)  Általánosan ismert, hogy Bennett kenguruknak jó a téli tűrőképessége, de ez nem jelenti azt, hogy ez ideális helyzet számukra. Jó körülmények között tartott állatoknak hazánkban is egészséges élete lesz.

Nyári forróságra gondolva a kifutóban kisebb árnyékoló házat, egy-két  oldalán nyitott de felülről fedett házikót is építhetünk. Alkalmas a célra több kutyaház termék is, pl a Ferplast Baita 100Ferplast Baita 120, a Ferplast  Canada 4, Ferplast  Canada 6. a Ferplast Kenny 7…

..

Ajánlatos a szabadban is elhelyezni itatót, melyet nyáron árnyékba helyezzünk, télen viszont ugyanezt inkább naposabb helyre próbáljuk helyezni.

Ne feledje, hogy ezek az állatok csak a pihenés és a biztonság érdekében húzódnak zárt, fedett, fűtött fedezékbe. Kisebb hidegben, esőben a szabadban jobban érzik magukat, onnan nem szívesen húzódnak be a házba.

 

Élettartamuk:

Kisebb fajok 15 évig, nagy fajok 25 évig.

 

Viselkedésük:

A kenguruk hajlamosak pánikra, stresszre.  Bármilyen hirtelen vagy váratlan mozgás , hangot okozhat pánikot annak minden következményével együtt. Általánosságban elmondható, hogy félnek a kutyaféléktől, és meglehetősen ijedős állatok.

A kenguruknak nincs hangjuk.

Részben egyedüli életmódot folytatnak, de alkalom adtán kisebb csapatokba gyülve táplálkoznak.

Erős családi kapcsolat van köztük. Például egy anya egész életében kapcsolatban lesz a gyermekeivel.

Az anyák, a lányok, a nagymamák és a nagynénék gondoskodnak egymás kölykeiről, és néha (átmenetileg) is zsebükben isznak. Egy hímnek több nősténye is lehet.

A kenguruk közepes fagy- és nyári hőmérsékletet képesek elviselni. Téli bundájuk vastagabb és gyapjas, nyáron szőrük vékony és a szőrszálaik  rövidebbek. Mindazonáltal hőségben szenvednek. Nyári hőségben a testhőmérséklet csökkentésére a lábukat nyalogatják, a nyál párolog, és így hűtik testüket .

(Akkor is nyalogatják az első lábukat, ha nagyon idegesek és nagy veszélyt éreznek.)

 

Szállításuk:

 

Nem egyszerű feladat, de néha elkerülhetetlen az állatok áttelepítése, szállítása. Ebben az esetben próbáljuk a legkevesebb stresszhatással megoldani ezt a feladatot.

Szállításra mi a Ferplast Atlas 40 szállító boxot, nagyobb hímek esetén az Atlas 50 méretűt használjuk. Ezekben kényelmesen elférnek és biztonságban szállíthatók az állatok. Nagyobb utak esetén biztosítsunk a ketrecben az állatoknak ivóvizet, és kevés élelmet.