Szaporitásuk

A kenguruk szaporodásában nem kell aktívan részt vennünk, ennek terhét az anyaállat leveszi a vállunkról. 

Leegyszerűsítve: Rövid, láthatatlan vemhességet, könnyű, szintén észrevehetetlen szülést követően erszényben való fejlődés. Az erszényben lévő kölyök létét nem is vesszük észre kb 3-4 hónapig, amíg nem kezd határozottan nőni és mozogni az „erszny”, vagyis a  kölyök.

Az emlősök és az erszényes emlősök közötti fő különbség a fiatal állatok fejlődésében rejlik, mind a születés előtt, mind a születés után. Az erszényes embrió nem kapcsolódik az anyaállalathoz a placentával vagy köldökzsinórral, mint a normál emlősök esetében. Nagyon rövid vemhesség után születik meg a magzat, és ekkor még mindig nagyon kicsi, fejletlen.  A bébi erszényesek csak  az anya rendkívüli gondoskodásának köszönhetően maradhatnak életben az anyaállat erszényében.

Az erszény mérete különböző, a kis kenguru méretétől, korától függ.  A kenguruknak a legnagyobb és leghatékonyabb az erszényük. Egyszerre csak egy fiatalt szülnek, és azok hónapokig maradnak az erszényben. Ritkaság számba megy, de létezik ikerszülés a kenguruknál is.

A kenguru kölyök ugyanúgy jön a világra, mint más emlős kicsinye,  annak ellenére, hogy nagyon rövid vemhesség előzi meg a szülést. Az újonnan született fiatalok rendkívül kicsik, rózsaszínűek és teljesen tehetetlenek, és semmilyen módon nem tűnnek a szülőkhöz hasonlatosnak.  A legnagyobb erszényes, az óriás kenguru, a születéskor egy babszem méretű, kisebb, mint egy centiméter. Semmi sem sugallja, hogy hetven kiló és több mint két méteres óriásig nőhet pl az óriás kenguruk.

28-40 napos  a kenguruk vemhessége, mely fajonként változhat. Bennett kenguru esetében az ivarzás 33 napig tart. Megtermékenyítést követően  a terhesség 30 nap. Az ellés általában ülő helyzetben történik. Az anya nyalogatja a hüvely és az erszény közti szőrzetet, ezzel kissé segítve a megszületett kis állat útját, és ennél többet nem is tesz  az  erszénybe jutás érdekében. Ekkor az újszülött mérete kb 1-1,5 centiméter hosszú és nincs sem szeme, sem füle. A hátsó lábak és a farok később fejlődnek ki. Az elülső lábak viszont jól fejlettek. A kölyök ezt használja az anya szőrzetén keresztül az erszénynyílásig való út során.  A tizenöt centiméteres távolságot az anya segítsége nélkül küzdi le. Belül befelé mászik, a három duzzadt mellbimbó keresése után azt a szájába helyezve rátapad.  A  „kengurulárva” itt kezdi fejlődésének és növekedésének újabb szakaszát.

 

A fiatal kenguru lassan, lassabban növekszik, mint a legtöbb emlős.  A születés utáni első hat hónapban csak fokozatos duzzadás látható az erszényen,  és alkalmanként az anya hasán mozgás tapasztalható. Az anya többször tisztogatja, nyalogatja az erszény nyílását. Nyújtózkodás közben a feszülő erszényen határozottabban látható a kis kenguru mozgása, rugdosása. (Ez a saját állataink esetében tél elején látható először, majd január-február környékén már határozottan látható a nagyobb állatka domborulata és mozgása.)

 

Amikor a kis állat hat hónapos, a fej először lesz látható az erszény nyílásából kikandikálva, ilyenkor általában még csupaszon. Az alap színű kölykök szőrtelenül kissé koszosnak tűnnek, míg az albínó kölykök határozottan rózsaszínnek. Kezd kialakulni az először rövid szőrzet, mely még nagy védelmet nem nyújt a hideg ellen.

Nyolc hónapos korára a fiatalokat vastag, puha szőrzet borítja. Felkészülnek a kölykök az erszény első elhagyására.  Az anyja védelmében még kissé esetlenül használja végtagjait, de gyorsan megtanulja, hogy mit kell kezdenie azokkal a hosszú hátsó lábakkal. Ha idegen hangot, mozgást, embert lát az anya, a kölyke azonnal visszabújik az erszény védelmébe. Minden nap magabiztosabb lesz, egyre többet tölt az erszényen kívül és egyre hosszabb utakat enged meg magának a kis állat.

Az erszényben töltött idő fajonként más-más. Bennett wallaby esetében ez 10 hónap. (Egyéb fajoknál 6,5-12hónap között változik az erszényben töltött idő.)

… egy nőstény wallaby egyszerre kétféle anyatejet  képes termelni. 
Előfordulhat, hogy az egyik kölyök 8-9 hónapos korú., és már ki-be jár az erszénybe. Még mindig iszik anyatejet és már megeszi a legtöbb növényt is. Az erszényben már lehet hogy ott lapul a következő alom, egy babszem mérető „kengurulárva”, ami csak az anyatejet fogyaszt. Mindkét kölyöknek megvan a saját anyateje, a saját használatú mellbimbója.

Az anya és utódja  legalább 6-15 hónapig együtt marad . Bennett kenguru esetében a kötődés 14-15 hónapig erős, ezért a kis állatok esetleges leválasztását az anyától ez utánra javasoljuk tenni.

 

Az árvák gondozása

Előfordulhat, hogy a kenguruk kidobják a zsebükből stresszes helyzetekben a kölyköt.  Ilyenkor a fiatalok gyorsan gyengülnek, kihülhetnek és nem tudnak többé visszamászni az anya erszényébe. Ezért nagyon fontos, hogy a kiesett kölyköt a lehető leghamarabb visszahelyezzük az anyja erszényébe, az anya gondozását senki sem tudja tökéletesen pótolni.  Ha az anya életben van, fontos, hogy a lehető leghamarabb újraegyesítsük kölyköt az anyjával. Ha ez nem lehetséges, mesterségesen kell felnevelnünk a kölyköt.

Ha a kölyök túl sokáig nincs az anyja erszényében, nem tudja megtartani a test hőmérsékletét.

A felnőtt Bennett wallaby esetében a normál testhőmérséklet 36 °C, míg egy kölyöknél  37 °C. Ha a testhőmérséklet 24 °C alá csökken, a test funkció elvesztése visszafordíthatatlan és halálos.

Ha a kölyök test hőmérséklete 38 ° C fölé emelkedik, akkor fennállhat a hipertermia (szélsőséges túlmelegedés).

Az anyaállat elpusztulása vagy sikertelen visszahelyezés esetén megpróbálkozhatunk a mesterséges neveléssel. Minél idősebb kölyökkel van dolgunk, annál nagyobb sikerrel járhatunk.

Kölyökkenguruk táplálkozása kor szerint:

Soha ne használjon tehén vagy kecsketej stb !!!  A laktóz halálos lehet az állatok számára!

Sürgősségi lehet a rövid idő alatt , ha a  laktózmentes tejet etetünk.


A tej mennyisége az alkalmazott típustól függ. Azonban feltételezhetjük, hogy egy kis kenguru igénye testsúlyának 1 % -tól 15% -ig terjedhet naponta. Cumiztatásra talán a bicikli szelepgumi a leginkább megfelelő. Túl kemény vagy túl nagy cumi  károsíthatja a száját, később számos negatív tünetet produkálva.

Laktóz tejcukor = kenguru és wallaby-  kölykök nem képesek megemészteni a laktózt.  Az állatokból hiányzik a laktáz enzim. Ez egy olyan enzim, amely a laktózt két egyszerű cukorra bontja: glükóz és galaktóz, ami így felszívódhat a szervezetbe. A szervezet ezeket a cukrokat energiaként használja.

Ha a laktóz nem bontódik fel, és így nem szívódik fel  a gyomor-bélrendszerben, ahol fermentálódnak a belek., a véráramba is bejuthat, majd a vérben felhalmozódik és kristályosodik. Ezek a kristályok károsítják a  szemlencséket, homályos vakságot okoznak. A szürkehályog a tej további itatása után nem múlik el, a vakság állandósul. A vakság mellett a laktóz ezen állatokban súlyos hányingert, túlzott gáz és savtermelést, hasi görcsöket és hasmenést okozhat .

Sajnos nálunk nem lehet beszerezni a kenguruk számára készített tápszert, de törekedhetünk az anyatej tartalmának legtökéletesebb lemásolására.

A táblázatban áttekintjük a különböző tejfajtákban található laktóz mennyiségét. Más anyagok összehasonlítása, beleértve a zsírokat és a fehérjéket.

(Magyarországon kengurutejpor hiányában kényszerből a Royal Canin kutyatejport használják a tenyésztők a táplálásra.  Ez nem a legmegfelelőbb, de a kényszer törvényt bont.) 

Ha ember neveli a kölyökkengurut, szinte állandó emberen, pl textil zsebben hordásra fogjuk magunkat. Nem kis munka a felnevelés, de a siker annál édesebb.  A kis állatok cumiztatására hosszúkás gumicumit ajánlunk, ez hasonlít legjobban az anya mellbimbójához, természetesebb hatása van és könnyebbé is válik a mesterséges szoptatás kezdete.

Ideálishoz közelítő cumi forma: