Betegségeik

Főbb betegségek:

Stressz

A kenguru betegségek egyik legnagyobb oka a stressz. Gyakran kombinálva a csökkent ellenálló képességgel.

A stressz két formája különböztethető meg:

 • Az állatot környezeti stressznek lehetnek kitéve, pl egy új állat bejuttatása a csoportba helyezésével.
 • Túl sok állat van túl kis helyen vagy rossz összetételben. Minden egyes állat egyéniség, néha nem jönnek ki valamelyik társukkal.
 • Az állat ki lehet téve állandó stresszhelyzetnek: alkalmatlan menedék, nyirkos, hideg vagy túl meleg, melyből nem tud félrevonulni…

 

Echocarditis  – állkapocs gyulladás

A tünetek közé tartozik az arc, az állkapocs és az orr környékének duzzanata. Az állat fájdalmat érez a szájban, és nehezen, vagy nem képes enni. Ennek eredményeképpen az állat lelassul, és az immunrendszere  legyengül. Fontos, hogy gyors orvosi segítséget kapjon.  Csak egy szakértő állatorvos tudja meghatározni, hogy milyen állapotban van az állat.  Ennek a betegségnek a baktériumai a lágyszövet fertőzését okozzák. Ezek a kórokozók megtalálhatók a talajban, az állatok beleiben, és kisebb mértékben a normális orális flóra részét képezik. A betegség a vadon élő állatokban is előfordulhat, főleg az idősebb állatokban, vagy az erős környezeti változások következtében. Azonban sokkal gyakoribb a fogságban élő állatoknál a rossz tartás miatt. Fontos tényező, hogy fontos szerepet játszanak a következők: túlzsúfoltság, a rossz vízelvezetés, nem megfelelő adagban, túl sok lágy étel helyett kemény táplálék és a tartós stressz.

Jelentős tünetek:

 • duzzanat az arcon, az állkapcson és az orr környékén
 • Az állatok túlságosan rágnak és nyáladzanak
 • Egy tályog alakul ki, amely végül felrobban.
 • Egy későbbi szakaszban az állatnak nincs étvágya, a súlycsökkenés megkezdődik.
 • A szeptikémia végül halálhoz vezet. ( Szeptikémia = vérmérgezés; a vérben lévő beteg mikroorganizmusok magas koncentrációja)

 

Kezelés:

A betegség időben gyógyítható, de kenguru kezelésben jártas szakorvos segítségére van szükségünk.

A stresszhelyzeteket a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Továbbá, ezek az állatok nem szabad szalmával almozni, hanem finom széna használata javasolt. A tartózkodási helyüket jól karban kell tartani.

Az ágak elfogyasztásával a száj felülete egyre vastagabb lesz, és védelmet nyújt a kopás és a sebek ellen. A fogak simán viselik a gallyak rágását, emellett elősegítik a fogak cseréjét. Ehető ágak felajánlása miatt a nyálkahártyák nehezebbé válnak, és a fogakat   jó állapotban  tartják. Az ókori egyiptomiak már tudták, hogy a gallyak rágása jó az egészséges fogak számára, és így tisztították a fogaikat. Ha a fogságban levő állatok nem kapnak esélyt arra, hogy rágcsáljanak  ágakat, nagyobb a sebhely kialakulásának esélye, és így valószínűbb, hogy állkapocs gyulladást  kapnak. Szintén tanácsos E vitamin  és szelén bevitele a mindennapi étrendbe.

Kokcidiózis:

Általában a kokcidiózis jól kezelhető vagy megelőzhető. Kezelés nélkül halálos lesz.  Különösen az év nedves időszakaiban, mint a tavaszi és a késői szezon, az állatok igen érzékenyek. Természetesen stresszel és csökkent ellenállással kombinálva.

A kokcidiózis tünetei:

 • depresszió, letargia, csökkent étvágy
 • hirtelen fogyás kiszáradásával
 • bőséges fekete vagy sötétbarna büdös hasmenés

 

Ha a betegség kezeletlen marad, az állatok meghalnak.

A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás

 • A tulajdonosnak gondoskodnia kell arról, hogy a kifutó és a házuk tiszta és jól karbantartott legyen, különösen a takarmány- és ivóhelyeken.
 • A takarmány nem lehet a talajon.
 • Kerülni kell  túl sok állat sűrűn tartását

 

Flagellates – egysejtű paraziták

Az állatok által mutatott tünetek közé tartozik a hasmenés és a fogyás. Az állatok visszahúzódhatnak és stresszes viselkedést mutathatnak. A betegség kialakulását befolyásoló legfontosabb tényezők a stressz és a rossz táplálkozás.

 

Hypothermia – lehülés

A normál testhőmérséklet csökkenése hipotermiát okoz. Egy felnőtt Bennett wallaby esetében a normál testhőmérséklet 36 ° C. Egy joey esetében ez 37 ° C. A rossz táplálkozás, a paraziták, a fertőző betegségek végső fázisaiban a hipotermia extrém esetek figyelhetők meg.

Tipikus tünetek:

 • a bőr hideg érzése, a füleken, a végtagokon és a farkon.
 • A lassabb pulzusszám és letargia szintén rendszeresen megfigyelhető

 

Ha a Macropus testhőmérséklete 24 ° C alá esik, a test funkciók elvesztése visszafordíthatatlan (visszafordíthatatlan).

 

Hipertermia  – túlmelegedés

Amikor a wallaby testhőmérséklete 38 ° C felett emelkedik, hipertermiaről beszélünk. Az extrém túlmelegedést gyakran nyilvánvalóvá teszi a ragadós, vastag nyálkahártya jelenléte a prémes szőrön. Az egészséges kenguruknak több nehézsége van a hõvel, mint a hideg hõmérsékleten. A természet számos módszert kínál a wallaby számára, hogy lehűsítse magát.

A hipertermia tipikus tünetei:

 • gyorsuló szívverés és légúti traktus
 • nyalogatja és nyalja az alkarokat és a kezeket

A rossz ház, a túl magas hőmérséklet, a zaj és a rossz levegőminőség okozza.

Több árnyékos hely, nyári vízpára…..segít a megelőzésben.

 

Táplálék myopathia / Fehér izombetegség

A fehér izombetegség olyan degeneratív állapot, amely, ha nem kezelik gyorsan, hatással van a szervezet minden izomzatára, beleértve a szívet és a membránt is. A halálos betegség kialakulását a szelén és / vagy E vitamin hiánya vagy helytelen aránya okozza Megfelelő táplálással könnyű megakadályozni . A két tápanyag együtt dolgozik a wallaby testében, és jó izomanyagcserét tart fenn. Hacsak mindkét tápanyag nincs jelen a megfelelő kapcsolatban, akkor az állapot tovább fejlődik.

Azok az országok, ahol az állatok vadon élnek, elegendő mennyiségű szükséges tápanyaggal rendelkeznek a talajban. Azáltal, hogy olyan növényeket eszik, amelyek tárolják az anyagokat, az állatok kellő mértékben hozzájutnak hozzájuk.

A fehér izomsorozat első jellemzői:

 • fáradtan halad előre
 • általános gyengeség
 • nehezen megy egyenesen, ami miatt az állatok sokat fekszenek.
 • Egy későbbi szakaszban az izmok degenerálódnak, elsősorban a hátsó lábaknál.
 • Az állatok furcsán haladnak előre.

 

A betegséget gyakran összekeverik a „stressz miopátiával „

 

Stressz myopathia

Minden olyan helyzetet, ahol az állat fenyegetve érzi magát, ha úgy érzi, csapdába esett, vagy ha a harcot megúszni nincs esély arra, okot ad intenzív stressz kialakulásához.

Ezt a degeneratív állapotot (kopás),  okozhatja akár folyamatos hangos zaj  más szavakkal rendkívül stresszes helyzet.

A fizikai erőfeszítés vagy stressz az izom degradációját okozza, majd a tejsav és az acidózis felszabadul. ( a szervezet kóros állapota savak felhalmozódásával vagy lúgok elvesztésével)

Ha a stressz eléggé szélsőséges, az állapot gyorsan kialakulhat a cardiomyopathiához (szívbetegség betegséghez), amely gyors halált okoz.

 

Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladáshoz vezető légúti fertőzések rendszeresen megtalálhatók a Wallaby tartásban. Tényezők amik okozhatnak tüdőgyulladást: a stressz ,hiper- vagy hypothermia, szélsőséges ingadozások nappali és éjszakai hőmérséklet, a nem megfelelő árnyas fedezék nyáron, a nem megfelelő szellőzés vagy rossz higiénia a zárt térben. Az ammónia tartalmát mindig ellenőrizni kell, és a talajtakarót tiszta állapotban kell tartani a házban.

A tünetek közé tartozik a testsúlycsökkenés és az általános gyengeség. Az állatok kevesebbet futnak, és több pihenőidőt tartanak. A köhögés és az orrváladék csak később jelenik meg. Az állatok gyorsabban lélegeznek, ami egyre több erőfeszítésükbe kerül.

 

Toxoplazmózis

A toxoplazmózist a protozoon Toxoplasma Gondii okozza. A macskák terjesztik. A fertőzés három formát eredményezhet.

 • Először is, az akut formában minimális jeleket látunk
 • Másodszor, a krónikus formában olyan tünetek jelentkeznek, mint a letargia, a hasmenés, a neurológiai tünetek és a légzési nehézségek, majd a halálozás 5-7 napon belül.
 • Végül létezik olyan látens forma, amelyet a parazita ciszták képződnek. Az első fertőzés túléli az állatokat, és a stressz hatása alatt a fertőzés újraaktiválódik.

 

A toxoplazmózis legfontosabb tünetei a wallabykon:

 • vakság
 • központi idegrendszeri problémák
 • hasmenés, és ezt követően
 • légzési problémák és halálozás

 

Fontos, hogy a macskák ne maradhassanak a menedékházban vagy a takarmányok körül, így szennyeződés kevésbé következhet be.

ANGOL nyelvű hasznos link ITT

Ajánlott olvasmány:

Macropod Husbandry:   Healthcare and Medicinals–Volumes One and Two, 1-2. kötet

Várunk egyéb hozzáértő leírást, tanácsot, praktikát magyarországi tartás megkönnyítése érdekében!