Tartásuk

A Bennett wallaby magyarországi tartására nincs különösebb előírás. Európában is csak irányadásokat találunk. Ezek általánosságban a következők:

Minimum 300nm területet ajánlanak 5 állatból álló csapat tartására. Minden egyes újabb állatnál plusz 10%-kal nagyobb területtel kell számolni, tehát pl 7 állatra 360nm területi minimumot ajánlunk.

Bennett kengurut szabadban kell tartani egész évben, de megfelelő menedékhelyről gondoskodni kell a szélsőséges vagy kedvezőtlen időjárás ellen, mint az eső, hó, szél, napsugárzás és a hő.  Konkrétan egy menedékházat is kell biztosítani az állatoknak. Ennek méretét 5 állat esetében minimum  9-12nm-ben ajánljuk meghatározni. A kifutóban árnyékos helyet is ki kell alakítanunk, mert hazánkban a kánikulát és a tűző nyári napsütést kevésbé tolerálják az állatok. A kifutóban természetes talaj, és homokterület kell tartani, és biztosítani kell az állatoknak szénát, takarmányt, takarmány leveleket és ágakat.

Az általunk is tartott  kisebb fajok általában szürkületkor, éjszaka és kora reggel aktívak.

Kifutó:

Legalább 2 – legfeljebb 5 Bennett kenguru részére  legalább 200 m², lehetőleg füves kifutó, és kb 9-12 m² menedékház az ideális méret. A legkisebb fajok, mint a Tammar és a Parma kenguru, 150 m²-es kifutó  és 8m²-es helység is megfelelő..

Nagyobb fajok, mint például a hegyi kenguru és az óriás kenguruk legalább 2 és legfeljebb 5 állat 300 m² kifutó és belső 20 m² helység igénnyel bírnak.

A kifutóban soha ne legyen mérgező cserje fa. Viszont nagyon szükséges, hogy elegendő  árnyas fa, bokor  legyen a kifutóban, ami védelmet nyújt az időjárás viszontagságai  (tűző nap, szél, jégeső… ) ellen. A növényzet a stressz elkerülése miatt is nagyon jótékony hatású, biztonság érzetet ad az amúgy stresszre hajlamos állatoknak. A kifutóban lévő növényeket viszont meg kell védenünk az állatoktól, mert különben megrágják a kérget.

Még egy fontos szempont, amit a kerítés kialakításakor figyelembe kell vennünk, hogy meg kell akadályozni a kengurukra veszélyt jelentő állatok bejutását a kifutóba. Ez magyar viszonylatban a kutyákat, rókákat és arany sakálokat jelenti.

Menedékház:

Biztosítanunk kell számukra egy menedékhelyet, téli lakhelyet, amely védi az állatokat a hidegtől és a fagytól. 

Egyes vélemények szerint a Bennett kenguruk a klímánkat jól tűrik, és ha biztosítunk számukra egy három oldalról védett, fedett, szalmázott menedéket, az állatok esőtől és széltől védelmet találnak, tartásukra nem jelent veszélyt a mínusz 15-20fokos hideg. 

Mi ennél kisebb zártabb menedéket ajánlunk a ki-be járás állandó lehetőségével. Gyakorlatban ez egy faház, kisebb ajtónyílással. Ablak a fény miatt ideálisabbá teszi a menedéket, és komfortosabbá a tisztán tartást. A túl nagy ablak az ugorni nagyot képes wallabyk számára veszélyes lehet. Ezeket csak kisebb  méretben és magasabbra építsük be.  A ház állatbejárata egy kb 60x40cm-es nyílás legyen.  Ennek ajtajára átlátszó kennelajtót ajánlunk, ami kint tartja a hideget és bent a meleget. A helyiségben fagymentes helyen helyezzünk el itató edényt, szénaetetőt és a mag vagy táp felkínálására alkalmas etetőt. Aljzatként mi a tört szalmát használunk, ami egy kb 5 cm-es darabokra szecskázott pormentes szalma termék. Forgács nem igazán alkalmas almozásra.

Különböző irodalmak a széna alom használatát javasolják, mint legideálisabb alomanyag. Ezt mi is alkalmazzuk.

A téli hónapokban fűtő lámpa vagy más melegítő eszközre van szükségük, melyet lehetőleg termosztáttal kombináljunk. (Mi az infrafűtést használjuk a kenguru csapatunk téli temperálásához.)  Általánosan ismert, hogy Bennett kenguruknak jó a téli tűrőképessége, de ez nem jelenti azt, hogy ez ideális helyzet számukra. Jó körülmények között tartott állatoknak hazánkban is egészséges élete lesz.

Nyári forróságra gondolva a kifutóban kisebb árnyékoló házat, egy-két  oldalán nyitott de felülről fedett házikót is építhetünk. Alkalmas lehet a célra több, nagyobb kutyaház termék is, pl a Ferplast Baita 100,  Ferplast Baita 120

 

Ajánlatos a szabadban is elhelyezni itatót, melyet nyáron árnyékba helyezzünk, télen viszont ugyanezt inkább naposabb helyre próbáljuk helyezni.

Ne feledje, hogy ezek az állatok csak a pihenés és a biztonság érdekében húzódnak zárt, fedett, fűtött fedezékbe. Kisebb hidegben, esőben a szabadban jobban érzik magukat, onnan nem szívesen húzódnak be a házba.

Élettartamuk:

Kisebb fajok 15 évig, nagy fajok 25 évig.

Viselkedésük:

A kenguruk hajlamosak pánikra, stresszre.  Bármilyen hirtelen vagy váratlan mozgás , extra hanghatás okozhat pánikot annak minden következményével együtt. Általánosságban elmondható, hogy félnek a kutyaféléktől, és meglehetősen ijedős állatok.

A kenguruknak nincs hangjuk.

Részben egyedüli életmódot folytatnak, de alkalom adtán kisebb csapatokba gyülekezve táplálkoznak.

Erős családi kapcsolat van köztük. Például egy anya egész életében kapcsolatban lesz a gyermekeivel.

Az anyák, a lányok, a nagymamák és a nagynénék gondoskodnak egymás kölykeiről, és néha (átmenetileg) is zsebükben isznak. Egy hímnek több nősténye is lehet.

A kenguruk közepes fagy- és nyári hőmérsékletet képesek elviselni. Téli bundájuk vastagabb és gyapjas, nyáron szőrük vékony és a szőrszálaik  rövidebbek. Mindazonáltal hőségben szenvednek. Nyári hőségben a testhőmérséklet csökkentésére a lábukat nyalogatják, a nyál párolog, és így hűtik testüket .

(Akkor is nyalogatják az első lábukat, ha nagyon idegesek és nagy veszélyt éreznek.)

Szállításuk:

Nem egyszerű feladat, de néha elkerülhetetlen az állatok áttelepítése, szállítása. Ebben az esetben próbáljuk a legkevesebb stresszhatással megoldani ezt a feladatot. Mi egy speciális hálóval kapjuk el az állatot, és abból azonnal kivéve, a faroktőnél megmarkolva, felemelve helyezzük a szállító boxba. Befogáskor ne hajkurásszuk az állatot. Hosszan tartó kergetés sttresszes állapotba helyezi az állatot. Ha nem sikerül hamar megfogni, inkább halasszuk el a procedúrát.

Szállításra mi a Bennett méretű kenguruknál a Ferplast Atlas 40 szállító boxot, nagyobb hímek esetén az Atlas 50 méretűt használjuk. Ezekben kényelmesen elférnek és biztonságban szállíthatók az állatok. Nagyobb utak esetén biztosítsunk a ketrecben az állatoknak ivóvizet, és kevés élelmet.