Táplálásuk

Most pár lépésben nézzük át a wallabyk általános táplálására vonatkozó ajánlásokat.

Mivel a Bennett kengurukról lelhető fel a legtöbb leírás, tapasztalat gyüjtésben is ez a faj a leginkább bőséges, ezért elsősorban erre a fajra koncentrálunk. A többi wallaby faj táplálása is gyakorlatilag megegyezik a Bennett wallabyéval.

Annak megértése érdekében, hogy a wallabykat hogyan tápláljuk, nagy vonalakban a nyulak, juhok és a lovak táplálkozásához hasonlíthatjuk a kengurukat. Tehát nagyon leegyszerűsítve fű, széna, lomb és víz a táplálásuk fő alapja. Azért nézzük meg kissé részletesebben:

Friss ivóvíz állandóan álljon rendelkezésükre. Bennett wallaby naponta átlagos vízfogyasztása 1 liter víz / állat. Ezt nyáron árnyékos, télen naposabb helyre célszerű helyezni. Méretes menedékház esetén, amely etetésre-itatásra  is alkalmas szintén helyezzünk el friss ivóvizet.

A kenguruk nem kérődzők.

A  jó minőségű széna elengedhetetlen a táplálásukhoz. Nagyon előnyös a lucerna széna etetése is, de csak keverve, vagy csak alkalmakként. Mindkét szálastakarmányt szennyeződés mentesen kínáljuk fel állatainknak, pl erre speiálisan kialakított szénatartó felszerelésével. Másik fő táplálékforrásuk a lomb. Nem mérgező, számukra ízletes, ágas, leveles gallyakat adjunk állatainknak. Ez lehet pl fűz, nyár, nyír, az almafélék ágai…

Kiegészítésként kis mennyiségű répa, csöves kukorica, és mageleséget is lehet adni az állatoknak, de valóban kis mennyiségben.

Egyes gyártók forgalmaznak kenguru vagy Wallaby tápot is. Ezek összetételükben hasonlítanak a juh vagy lótápokhoz. Magas rost, E-vitamin  és szelén tartalma fontos az egészségük érdekében.  E-vitaminról és szelénről ismert, hogy fontos szerepet játszanak az izomtérfogat egészséges fenntartásában.

A rostos takarmány a jó emésztéshez szükséges. A rostok a kicsi és a vastagbélben törnek utat, és serkentik a bélmozgásokat. Összességében elmondható, hogy a takarmány-alapanyagok két kategóriába sorolhatók: koncentrált takarmányok és szálastakarmányok. Az energiatartalom önmagában nem kritérium a szálastakarmány és a koncentrált takarmány közötti megkülönböztetés szempontjából. Mind a nyári, mind a téli jó minőségű friss széna szinte kötelező számukra.

Ágak, lomb (Fűz, rózsa, bambusz, fenyőfélék, esetleg gyümölcsfák, mint pl alamtermésűk, tüskementes rózsa félék…) acetilszalicilsav-at tartalmazza. Ez az Aspirienne hatóanyaga, láz és fájdalomcsillapító hatása van.

Speciális, kifejezetten kenguruk és wallabyk részére összeállított, válogatott takarmány már kapható hazánkban is. Ezek összetétele nagyon hasonlít a hazájukban fogyasztott táplálék összetételére, vitamin és ásványi anyag tartalmára. Figyelmesen állítják bennük össze a rostok mennyiségét, a szemek méretét…  Ezen keverékek etetése még táplálék dús időszak esetén is ajánlott.

Saját tapasztalatunk szerint a rózsa friss hajtásai a legkedveltebb csemegéik közé tartoznak. Hozzájutottunk szinte tüskementes, erőteljesen növő és hatalmas hajtásokat hozó vadrózsa tövekhez. Ezek hatalmas ágakat növesztenek, minimálisan tüskézettek, és gyors növekedésük miatt szinte állandóan vághatjuk állatainknak. Ajánljuk minden kenguru tartónak ültetésre.

A kenguruk, wallabyk szeretik a fűzfát, nagyon egészséges is számukra. A rágcsálható ágak szintén hozzájárulnak  az állkapocsgyulladás megelőzéséhez .

Amit még meglepő módon szeretnek, azok a fenyőfélék levelei. Borovi és Nordmant (nem éles levelű vagy lágyabb tüskéjű) fenyőféléket ajánljuk. A luc és az ezüst fenyőt nem, mivel azok levelei túl élesek, szúrósak.  Elsősorban a friss hajtásokat, de télen kényszerből a beérett ágakat is megrágják.

Télen még ajánljuk a bambusz levelek etetését is. Ezek örökzöld levelei a lombhiányos időben nagyon előnyös tulajdonságokkal bírnak magas rosttartalmuk miatt.

Az állatok szeretik a pitypangot, amely szintén nagyon alkalmas az állatok számára. A növény tartalmaz olyan anyagokat, mint például, a C-vitamin, D, E, különböző B-vitaminok, a karotinok, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink, kalcium.

Saját tapasztalatunk szerint is a fűzfaágakat nagyon szeretik, de a legnagyobb kedvenc egyértelműen a rózsa levele és kérge. A friss fenyőhajtások, az évelő mályvacserjék levelei és télen a bambusz szintén csemegéjük.

Meglepő módon sorrendben a legkedveltebben bizonyultak  a kecskefűz, barka ágai, ezek után jön sorban a szomorú és csavart fűz keskeny leveles ágai. Ezeknek leveleit, valamint a vékony hajtások kérgét fogyasztják örömmel. Szeretik még a nyír, nyár, cseresznye leveleit. Eszik a kifutónál lévő bambusz levélzetét, ami kezdetben meglepett minket. (Ha valakinek van saját tapasztalata más növényekkel való táplálásról, kérjük jelezze az info@wallaby.hu email címünkre, és örömmel közzétesszük azt.)

Ásványi  blokk, nyalósó (szarvasmarha vagy ló részére) szelénnel dúsított változat is kapható, amit szintén előnyös kiegészítő.

Ideális ásványi anyag kiegészítő még a háziállatok, sertések, baromfik, juhok részére ajánlott AP17 nevű készítmény. Széles körben kapható, elfogadható árú kálcium-foszfor alapú por, melyet az állatok takarmányára, tápjára, mageleségre, lombra szórva adunk alkalmanként. Rendszeres és számított adagolásával biztosítható a Ca és P szükséglet, valamint az igényeknek megfelelően helyes Ca:P arány. Ilyen módon megelőzhetők a csontosodási, növekedési, szaporodási és mozgásszervi zavarok,  valamint biztosítható az állomány megfelelő ellenálló képessége.

Vitamin utánpótlásra alkalomszerűen az ivóvízbe keverhető szelén tartalmú, pl juhok részére gyártott készítményt adagolhatjuk.

Ajánlott még pl a JoloMax vagy JoloVit nevű, itatható multivitamin készítmény is.

Édesburgonya (nagy kedvenc, de határozottan nem olcsó vitaminforrás)

Sárgarépa (a béta karotin forrása).

A béta-karotin A-vitaminná alakul, az A-vitamin szükséges a szem megfelelő működéséhez, különösen a szemek sötétséghez való igazításához.

A béta karotin antioxidáns: védi a sejteket a szervezetben a szabadgyökök ellen. Szintén szerepet játszik a fertőzések és a parazita fertőzések ellen.

Lucerna: A friss, vagy a természetesen szárított  Lucerna széna preferált.

A lucerna széna egy fehérjében gazdag rostanyag. A luzerna vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Ez egy koncentrált  tartalmú fehérjében gazdag növény, magas táp  értékkel és jó emészthetőséggel. Így a lucerna nagyon egészséges termék. A lucerna durva szerkezete optimális gasztrointesztinális aktivitást garantál.

Lehetséges kiegészítők: Cikória, Endívia, Kukorica (csöves formában), Édes burgonya (Batáta) (szeletelve), tökfélék…

Télen, tápanyag szűkös időben mi kis mennyiségű nyúltápot is adunk az állatoknak, keverve kengurutáppal.

Soha ne adjon az állatoknak:

  • Káposzta féléket
  • Tölgy, bükk, akác ágat vagy lombot
  • magas csersav, tannin tartalmú fafajok ágait, lombját (pl díó)
  • kenyeret (állcsontgyulladás miatt) csak minimális  mennyiségben adható
  • ne adjon olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyeknél nem biztos abban, hogy alkalmas e az állatok táplálására.