Parma-kenguru  vagy  fehérnyakú kenguru

(Macropus parma)

Külön oldalra helyeztük a fajt! A teljes leírást is ott tekintheti meg.

 

 

 

 

 

 

Derby-kenguru, Tammar wallaby vagy  törpekenguru

(Macropus eugenii)

kúszóerszényes-alakúak rendjébe, ezen belül a valódi kenguruk családjába tartozó kis termetű kengurufaj (wallaby).

Előfordulása

Dél- illetve Délnyugat-Ausztráliában, valamint néhány közeli szigeten él. A különböző szigetekről a nagy földrajzi felfedezések idején nem kevesebb, mint hét néven írták le. Új-Zélandra az 1800-as években telepítették be.

Bozótosokban, száraz erdőkben fordulnak elő, ahol a nappalokat a sűrű részeken pihenve töltik, éjszakánként pedig a nyíltabb, füves területeket keresik fel táplálkozás céljából.

Alfajai

A Derby-kengurunak három alfaja van:

Megjelenése

A törpekenguru – mint neve is mutatja – kistestű kengurufaj. A hímek testhossza 52–68 cm, állva mintegy 45 cm magasak. A nőstények valamivel kisebb termetűek, 52–63 cm testhosszúságúak. Testtömegük 4–9 kg között lehet. Nagy fülük és hosszú farkuk van. Hátsó lábuk erőteljes, az ugrálva történő közlekedéshez alkalmazkodott. Szőrzetük rövid, tömött, nagyrészt sötét szürke, a háton, a nyakon és a végtagokon barnás-vörös árnyalattal, a hasoldalon pedig világos színű.

Életmódja

A Derby-kenguru éjszakai életmódú állat, sötétedés előtt nem hagyja el a növényzettel sűrűn benőtt területeket. Alapvetően magányosan élnek, de territóriumokat nem őrzik szigorúan. Az egyedek közötti harcol ritkák, ilyenkor többnyire a mellső végtagjaikkal karolják át a másik példány fejét vagy nyakát, de a többi kenguruhoz hasonlóan a hátsó lábaikkal is rúgják egymást, miközben a farkukra támaszkodva egyensúlyoznak. Ragadozóik a dingók és a nagyméretű ragadozó madarak, de egyes helyeken a betelepített rókák is veszélyt jelenthetnek rájuk.

Derby-kenguruk kizárólagos növényevők, főleg fűfélékkel táplálkoznak. Alsó állkapcsuk képes előre-hátra elmozdulni rágás közben, ezzel növelve a táplálék összezúzását. Táplálkozáskor mind a négy lábukra ereszkedve legelnek.

Szaporodása

Derby-kenguru nőstény kölykével az erszényében

A törpekenguruk szaporodása szezonális.  Ivarzási ideje 29 nap. Az utódok január vége és március között jönnek a világra. 40 napos vemhesség után általában egy kölyök születik. Az újszülöttek – mint minden erszényesnél – nagyon fejletlenek, anyjuk erszényébe másznak, ahonnan az első hónapokban elő sem bújnak. 8-9 hónapos korukig szopnak, utána már nem járnak vissza az erszénybe. A nőstények 9 hónapos korukban, a hímek 2 évesen válnak ivaréretté. Élettartamuk eléri a 14 évet. A törpekenguruk szaporodásának érdekes jelensége az embrionális diapauza, melynek eredménye a késleltetett születés. Ez a jelenség azt jelenti, hogy a zigóta a megtermékenyítést követően nem indul azonnal fejlődésnek, csak nyáron fejlődik ki belőle az embrió.

Legközelebbi rendszertani rokona a Parma kenguru, ami kissebb termetű a Derby kengurunál, élőhelye pedig Ausztrália keleti részén található.